Kako izgleda pregled gastroenterologa?

Pregled je bezbolan i nije potrebna posebna priprema. Počinje razgovorom sa pacijentom i uzimanjem istorije bolesti, kao uvidom u prethodnu medicinsku dokumentaciju.

Veoma važan dio pregleda predstavlja fizikalni pregled koji među ostalim stvarima uključuje i palpaciju (opipavanje) trbuha, gdje ljekar traži prisustvo bola, odbrambenu reakciju zida trbuha na dodir, prisustvo mase,uvećanje organa i drugo.

Na kraju se daje preporuka za dalje liječenje, korigovanje postojeće terapije, razmatranje prehrambenih navika (ako je potrebno) i dalje dijagnostike kao što su ultrazvuk, rentgensko snimanje sa/bez kontrasta, gastroskopija, kolonoskopija (dostupno i u Poliklinici Filipović).

Specijalistički pregled gastroenterohepatologa obavljaju ljekari internističke grane medicine, u cilju dijagnostike, liječenja i sprečavanja nastanka bolesti organa sistema za varenje.

~Preporučeno je javiti se ljekaru kod peckanja i bola iza grudne kosti, bola u stomaku, bola u abdomenu, problema sa gutanjem, upornim povraćanjem, proliva, zatvora, naglog mršavljenja, nadimanja, gubitka apetita, crna stolica ili krv u ispovraćanom sadržaju i drugo.

Gastroenterohepatolog prof. dr Brigita Smolović

Datum:
23.02.2021.
Kategorija:
PREGLEDI I DIJAGNOSTIKA
Opis:
Kako izgleda pregled gastroenterologa?

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Zdravo!

Kliknite na jedan od naših kontakata ispod da razgovarate na WhatsApp-u.

× Kako Vam možemo pomoći?